Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.. .

 

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης με αναφορά του προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη,  θέτει το θέμα της ανάγκης στερέωσης –αποκατάστασης επικίνδυνων εξωτερικών τμημάτων του Ιερού ναού του Αγίου Θεράποντος στη Μυτιλήνη, που έχουν υποστεί φθορά.
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη

Κύριε Υπουργέ,
Ο ιερός ναός του Αγ. Θεράποντα στην πόλη της Μυτιλήνης είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 159/Β/22.3.88).
Πριν χρόνια στο 1994, ο ναός είχε παρουσιάσει τα πρώτα προβλήματα τα οποία με τη φροντίδα και της πολιτείας αντιμετωπίστηκαν, όπως και η συντήρηση όλου του εσωτερικού διακόσμου του μνημείου. Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν νέα προβλήματα όταν εξωτερικά λίθινα μέρη του μνημείου άρχισαν να αποκολλώνται με άμεσο κίνδυνο, πέραν της αλλοίωσης του μνημείου, να τραυματιστούν διερχόμενοι πολίτες. Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε ότι ο τρούλος έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές και χρήζει άμεσης αποκατάστασης.
Σε έκθεση αυτοψίας, που συντάχθηκε από μελετητή πολιτικό μηχανικό, μετά από πρόταση της 14ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης, επισημαίνεται η ανάγκη για άμεση στερέωση - αποκατάσταση των επικίνδυνων τμημάτων του.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενέκρινε πρόσφατα πίστωση 57.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των αναγκαίων εργασιών στο ναό, και αναμένονται οι κατά νόμο εγκρίσεις των εργασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εκτελεσθούν οι εργασίες αποκατάστασης.
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο ιερέας του ναού ζητούν όπως, προκειμένου να επισκευασθούν άμεσα τα επικίνδυνα τμήματα του Μνημείου, επισπευτούν οι εγκρίσεις του Υπουργείου και να χρηματοδοτηθεί το σύνολο του αναγκαίου προϋπολογισμού για την αποκατάσταση.
ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΕΣΒΟΥ